Oxfilé med bakade jordärtskockor och rödvinsås
Oxfilé kombineras med smaker av jordärtskocka, rödvin och rökt märg som ger rätten en twist!
Ca 60 min
Portioner 4
Ingredienser
Oxfilé 1,8 kg
Tvättade jordärtskockor 1,5 kg
Vitlök 40 g
Färsk rosmarin 20 g
Gräddfil 12% 100 g
Frityrolja 500 ml
Vinägerpulver 10 g
Benmärg 200 g
Vatten 1 L
Rödvinsvinäger 100 g
Rött vin 300 ml
Röd lök 150 g
Socker 30 g
Scharlottenlök 90 g
Gräslök 40 g
Hel silverlök 250 g
Havssalt
Ostronskivling 300 g
Smör 100 g
Rosé sallad 300 g
Gör så här
Börja med såsen. EN DAG INNAN! Blötlägg märgen i 1 liter vatten och 1 dl rödvinsvinäger under natten i kylen.
Såsen:
Skär märgen i små tärningar. Fräs sedan rödlök hårt i en kastrull och tillsätt socker så det smälter ihop och får en karamellig känsla.
Tillsätt rödvin och reducera till hälften. Tillsätt sedan salt och peppar. Hacka till sist schalottenlöken och gräslök. Vid servering addera märk och lök i såsen!
Jordärtskockor:
Skrubba 1 kg av jordärtskockorna. Baka dem i ugn på 175 grader med olja, vitlök och rosmarin tills de är mjuka.
Mosa jordärtskockorna lätt och smaksätt med gräddfil, salt och peppar. Efter detta hyvlar du resterande 500 g råa jordärtskockor tunt på mandolin (har du ingen så skär du med kniv så tunt du kan) och lägg i ljummet saltat vatten i ca 10 minuter. Torka av de råa jordärtskockorna med handduk och fritera snabbt i het olja, salta lätt och smaka av med vinägerpulver!
Oxfilé:
Putsa och skär oxfilén i bitar á 160 g. Bryn sedan köttet i panna eller på grillen så det får en fin färg och trevlig yta.
Fortsätt tillagningen i ugnen på 130 grader tills köttet nått en innertemperatur på 52 grader.
Till servering:
Ungsbaka silverlöken i det grova saltet på 175 grader (detta kan du göra tillsammans med jordärtskockorna) i ca 7-13 minuter, eller tills de är mjuka rakt igenom. Skala därefter löken och dela på hälften.
Lägg löken med snittytan nedåt och sota den i en het stekpanna.
Riv ostronskivlingen och stek knaprig i smör.
Sist men inte minst skölj av och bryt rosésalladen i mindre bitar, glöm inte att ta bort det beska vita vid roten!
Kör hårt och lycka till!
Fler recept
Här kan du hitta mer inspiration till din matlagning!
Grillad flankstek med potatis, tomatsallad och salsa!
Underbart grillat för fest eller helgmiddagen! Flank med potatis kan…
Underbar och enkel picanha med glaze och jordärtskockor!
Dyk in i detta fantastiska och smakrika recept på läcker…