Recept

Grillad flankstek med potatis, tomatsallad och salsa!

Underbart grillat för fest eller helgmiddagen! Flank med potatis kan inte bli fel.

Ca 90 min

Portioner 4

Läs recept

Ingredienser

Flankstek 600 g

Timjan färsk 1 kruka

Vitlöksklyftor 4 st

Olja 1 msk

Flingsalt 1 tsk

Tomater i olika färger 600 g

Röd chili 1 st

Gröna tomater 200 g

Röda tomater 100 g

Färsk koriander hackad 1,5 dl

Lime 1 st

Oregano färsk 1 kruka

Raps eller olivolja 2 msk

Salt

Vinäger 0,5 msk

Socker

Innan du tänder grillen!

Börja med att torka av köttet så gott det går och massera in flingsalt.

Krossa därefter vitlökarna med baksidan av kniven. Lägg köttet i en plastpåse ihop med timjan, krossade vitlökar och olja. Låt köttet vila i påsen ca 30 minuter i kylen och sedan ca 30 minuter i rumstemperatur.

Tänd grillen och börja med resten.

Påbörja din salsa. (Ej dansen). Grilla tomater och chili på den nytända grillen. Var försiktig med tomaterna när du vänder dem så de inte går sönder för mycket.

Riv skalet på limen och pressa ut saften. Lägg skal och saft i en behållare som du kan köra stavmixer i. Klipp därefter ner halva krukan oregano och lägg även i resten av ingredienserna (Koriander, oregano, raps eller olivolja, salt, vinäger och socker) i samma behållare. Knuffa i de grillade tomaterna och chilin och mixa sedan ihop till en härlig salsa.

När 60 minuter har gått tar du upp köttet och torkar av överflödig olja. Lägg köttbiten på grillen som nu bör ha en riktigt fin och varm glödbädd. vänd flanksteken ofta så får du en jämnare tillagning rakt igenom köttet.

När innertemperaturen nått 56 grader på den tjockaste delen tar du den från grillen och lägger på skärbräda för att vila i ca 30 minuter. Använd en stektermometer från MEATER för bästa precision.

Medans köttet vilar..

Dela potatisen och grilla tills den blir mjuk. Skiva tomaterna och lägg på fat. Skeda över salsan och dekorera med resten av oreganon.

Nu har 30 minuter gått och du kan skiva upp flanksteken tvärs över fibrerna och servera allt tillsammans med en ordentlig bearnise!

 

Kör hårt och lycka till!

Fler recept

Här kan du hitta mer inspiration till din matlagning!

Spara