Att förvara sitt kött på ett bra sätt är en förutsättning för att det ska behålla smak, mörhet och kvalitet. Ett kött som är vakuumförpackat håller alltid längre i kyl än kött som ligger i en påse tillsammans med luft.
När vårt kött levereras är det alltid vakuumförpackat. Beroende på hur nära utgångsdatum det öppnas kan man uppleva en doft som för tankarna till att det är dåligt. Så är det inte, köttet har påbörjat sin nedbrytningsprocess och kan därför avge en svag doft som inte luktar gott. Frukta dock ej, detta är tvärtom ett gott tecken. Desto närmare utgångsdatum man äter sitt kött och nedbrytningsprocessen har fått börja desto mörare är köttet när det tillagas.
När du förvarar köttet hemma, tänk på att det ska läggas i kylen eller frysen så fort som möjligt.
Placera förpackningen på en tallrik eller bricka på kylens lägsta hylla där det är som kallast. Om du fryser in köttet, tänk framåt och förpacka köttet i lagom stora portioner för dig och din familj. Det går utmärkt att frysa köttet i sin originalförpackning, om du öppnar vakuumförpackningen och fryser in det portionsvis är det alltid en bra idé att använda aluminiumfolie eller fryspåsar, tänk på att få bort så mycket luft som möjligt runt köttet när du fryser det.
Tips:
- Märk din förpackning med infrysningsdatum, namn på köttdetalj och vikt eller antal portioner.
- Ställ matrester i kylen direkt efter måltiden eller inom två timmar efter tillagning.
- När du tinar upp kött, tina alltid i kylskåp, aldrig i rumstemperatur! Placera förpackningen på en tallrik eller bricka för att fånga upp eventuell köttsaft.
- Tina nötkött i bitar om ca 1,3 till 2 cm i kylskåp i 12 timmar.