Recept

Underbar och enkel picanha med glaze och jordärtskockor!

Dyk in i detta fantastiska och smakrika recept på läcker Picanha, en oemotståndlig middagsrätt som kommer att imponera på alla vid bordet. Med krispiga jordärtskockor och härlig kålrabbi som tillbehör, får du en komplett måltidsupplevelse som både är enkel att laga och otroligt delikat. I denna detaljerade guide kommer vi att visa dig exakt hur du skapar denna succé av en middag, så att du kan njuta av en restaurangvärdig Picanha hemma. Låt oss sätta igång med detta häpnadsväckande Picanha-recept och förbereda oss för en middag som kommer att bli en oförglömlig höjdpunkt!

Saknar du picanha finns det här!

Ca 60 min

Portioner 4

Läs recept
Tillagad Picanha i stekpanna

Ingredienser

Jordärtskocka 600 g

Fikonmarmelad 80 g

Balsamvinäger 2 msk

Picanha 800 g

Kålrabbi 300 g

Olivolja & smör

Salt & svartpeppar

Körvel Färsk

Majonäs 1 1/2 dl

Svartpeppar grovmalen 2 tsk

Gör så här

Kör igång matlagningen med att sätta ugnen på 200 grader.

Tvätta av jordärtskockorna och dela dem på mitten. Lägg dem sedan på plåt (fördelaktigt med bakplåtspapper) och blanda med olivolja och salt. Placera plåten i mitten av ugnen till jordärtskockorna är mjuka och har fått en fin yta. Detta brukar ta cirka 40 minuter.

Köttet

Sänk ned ungen till 100 grader.

Skär fettkappan med snitt i ett “kryssmönster” över hela picanhan. Krydda ordentligt med salt och peppar runt hela köttbiten.

Placera köttet i en kall stekpanna med fettkappan nedåt. Kör igång spisen på högsta värme och bryn köttbiten tills de fått en fin färg. Se till att fettkappan får en ordentlig bryning, om man vill ha den extra god kan man även elda på den med gasbrännare, se dock till att inte tända eld på något annat under tiden!

Medans köttet ligger i pannan och börjar bli varm blanda ihop fikonmarmelad och balsamvinäger som du sedan häller på den brynta picanhan. Låt marmeladblandningen koka in sig och karameliseras runt köttet.

Efter stekning lägger du köttet i en ugnssäker form. Sätt denna i mitten av ugnen tills temperaturen i den tjockaste delen når 52 grader, använd termometer (MEATER). Detta tar ca 30 minuter.

Vila

Nu får köttet vila, inte du tyvärr.

Lägg köttet åt sidan och ställ in plåten med jordärtskockor i ugnen så de får dra sig i eftervärmen. Nu skalar du kålrabbin. Skär bort den nedersta biten och skär resten i centimeter stora tärningar. Koka upp lite vatten med en klick smör och salt. Lägg i kålrabbin och fortsätt koka i ca 3 minuter. Häll sedan av vattnet och låt ånga av.

Finalen

  • Förslagsvis öppnar du ett sydafrikansk vin eller något annat gott.
  • Blanda majonäs och svartpeppar som du smakar av med salt.
  • Skär köttet i skivor, tvärsöver fibrerna. Servera med de bakade jordärtskockorna, kålrabbin och svarpepparmajonäs!
  • Garnera tallriken med körvel!

Lycka till och kör hårt!

Fler recept

Här kan du hitta mer inspiration till din matlagning!

Spara