Publicerat 2023-03-13

Att grilla eller bli grillad?

Att grilla eller bli grillad?

1. FÖRBERED DIG

En del grillexperter betonar vikten av att köttet är rumstempererat innan tillagning. Andra säger motsatsen, att det ska tas direkt ur kylen. Det finns helt enkelt olika teorier. Vi tror på båda. Om ditt kött är rumstempererat får du en jämnt värme genom hela köttbiten och kan enkelt kontrollera stekgraden med en termometer. Om köttet kommer direkt ur kylen så får du en hetare stekning på utsidan av biten medan innertemperaturen tar längre tid och du får en blodigare kärna i köttet. Så, testa gärna båda sätten men börja med att krydda köttet väl. Kom ihåg att en marinering gärna ska verka mellan 15 minuter till två timmar innan tillagning.

2. TÄND GRILLEN

Se till att grillgallret är rent (det förhindrar att det blåser upp lågor) och väl inoljat (det förhindrar att köttet fastnar). Om du använder grillkol, följ anvisningarna på förpackningen över vilken mängd som behövs för en effektiv kolbädd, de vet vad de pratar om! Om du istället använder gasolgrill ska du följa bruksanvisningen (som du inte har kastat bort) och ställa in temperaturen på medelhög värme!

3. NU KÖR VI

Använd en ungssäker eller en snabb stektermometer (givetvis MEATER) för att kontrollera kärntemperaturen. Grilla på, vänd inte dina köttbitar för ofta, vanligtvis räcker det att vända en gång, men var försiktigt så du inte bränner köttet. Reglera värmen genom att sänka temperaturen eller flytta köttet till en mindre varm del av grillen. Kom ihåg att innertemperaturen fortsätter att stiga under ett par minuter efter att köttet tagits bort från grillen.

4. VILA OCH TA DET LUGNT

Drick något gott, sitt ned. Ett viktigt steg som många glömmer: låt köttet vila ett par minuter innan servering – även om du är jättehungrig! Det är verkligen värt att låta köttet vila, det gör att köttsafterna stannar kvar i köttbiten och inte rinner ut på tallriken. Fem minuter räcker för de flesta grillvänliga köttbitarna.

5. DLX:EN ( DET LILLA EXTRA)

Om du skivar upp köttet före servering ska du skära köttet tvärs över köttfibrerna, detta innebär att du ska skära köttet i 90 graders vinkel mot dem, detta gör att din matupplevelse blir så mycket bättre. Köttet blir mjukare och lättare att tugga. För skivade köttbitar rekommenderar vi att man toppar med ett kryddsmör eller en passande sås!

Fler artiklar

Laga den perfekt hamburgaren

Hamburgarefärs är ju ändå center of attention i en fantastisk hamburgare, och kvaliteten på färsen är avgörande för slutresultatet. Färsen…..

Hamburgare med tillbehör och gott bröd
Spara