Publicerat 2023-06-29

Röka Brisket i Klotgrill: Din Sommarguide

Som sommaren rullar in, sprider sig doften av grillat över grannskapen och det finns inget bättre sätt att fira säsongen än genom att laga en saftig, rökig brisket rakt från din egen bakgård. Rökning av brisket i en klotgrill kan tyckas vara en utmaning, men med rätt förberedelser och tålamod kan du erövra konsten att röka en brisket till perfektion. Låt oss guida dig genom stegen till att röka den perfekta brisketen i din klotgrill.

Välj Rätt Brisket

Din resa börjar vid slaktarens. Kör alltid med en hel “Full-packer” brisket, som inkluderar både “flat” och “point” delar av köttet. Du vill ha en bit som väger mellan 4-6 kg, med ett jämnt fettlager över hela överdelen. Detta fett kommer att smälta under rökningen och göra köttet smakrikt och saftigt.

Förberedelser är Nyckeln

Natten innan du planerar att röka din brisket, gnugga in den med din favorit BBQ-rub. Täck hela köttet, inklusive sidorna. Sedan, låt den marinera över natten i kylskåpet.

Klotgrillen

Innan du börjar, ställ in din grill för indirekt grillning. Fyll hälften av grillen med kol, lämna andra halvan tom. När kolen är vitglödande, lägg träflis eller träbitar ovanpå kolen. För brisket passar rök från hickory eller mesquite trä bäst. Ställ en vattenfylld aluminiumform på den tomma sidan av grillen, detta kommer att hjälpa till att hålla en jämn temperatur och tillföra fukt under rökprocessen.

Rökningstiden

Placera din marinerade brisket, fett uppåt, på grillgallret över den tomma halvan, ovanför vattenformen. Stäng locket, se till att ventilerna är öppna så att röken kan cirkulera. Nu kommer tålamodet in i bilden – en god brisket tar tid. Räkna med cirka 1,5 timmar per kilo kött vid en grilltemperatur omkring 110-130 grader Celsius.

Använd en kötttermometer för att mäta innertemperaturen i den tjockaste delen av köttet. Du siktar på en inre temperatur på 93 grader Celsius. När du når 70 grader, kommer temperaturen sannolikt att stanna upp. Detta är känt som “the stall” och är helt normalt. Bara ha tålamod, temperaturen kommer att börja stiga igen.

Vila och Skär

När din brisket når den önskade innertemperaturen, ta bort den från grillen och låt den vila i minst en timme innan du börjar skära. Detta tillåter köttets safter att omfördelas, vilket ger ett mer saftigt och smakfullt resultat.

Din tålamod och ansträngning kommer att belönas med en brisket som är otroligt saftig och smakfull, med den perfekta rökiga smaken. Den kommer att vara höjdpunkten i din sommarfest och få dina gäster att fråga efter mer. Lycka till med din rökning!

Fler artiklar

Förvara ditt nötkött

Att förvara sitt kött på ett bra sätt är en förutsättning för att det ska behålla smak, mörhet och kvalitet.…..

Laga den perfekt hamburgaren

Hamburgarefärs är ju ändå center of attention i en fantastisk hamburgare, och kvaliteten på färsen är avgörande för slutresultatet. Färsen…..

Hamburgare med tillbehör och gott bröd
Spara